15 Şub 2012

Tuzlu Çörek ve 3'ü Birarada Pazar Keyfi Anıları

Uzun aralıklarla yazdığım yazılar ve mutfak denemelerimi hızlandırayım diyince ortaya hafta sonu yaptığım elmalı kurabiye, tuzlu çörek ve zencefilli kek çıkıverdi.  Una bulanışım dışında herşey çok keyifli ve çokta lezzetli oldu diyebilirim. Meğer içimde büyük bir mutfak özlemi varmışta, ben bilmiyormuşum :)

3' ü birarada Pazar Keyfi tadında ki mutfak maceralarıma gelince, siz siz olun bu tarifleri aynı gün peşpeşe yapmaya kalkmayın derim ama yok illa bende yapacağım diyorsanız :) önerim, önce tuzlu çörek hamurunu ve elmalı kurabiyenin iç malzemesini hazırlamakla başlayınki çörek hamurunun iki saat mayalanma süresinde, elmalı harcın pişmiş ve soğumaya bırakılmış olsun. Ve ardından diğer malzemeleri altta ki tariflerle yapmaya devam edersiniz. 
Herkese ağız tadında günler diliyorum, görüşmek üzere...





Tuzlu Çörek (25 adet)
Malzemeler :
  • Yarım paket margarin (oda ısısında)
  • 500 gr un
  • 1 paket yaş maya (oda ısısında)
  • 4 su bardağı ılık süt
  • 1 er yemek kaşığı mahlep, çörek otu, beyaz susam
  • yarım demet dereotu
  • yağsız tuzlu peynir (isteğe göre)
Yapılışı :
  1. Derin ve geniş bir kapta unun yarısı konur üzerine (unun etrafa dagılmaması için) ılık sütün yarısı ile maya eklenip maya iyice eritilir.
  2. Arından mahlep, susam, dereotu, çörek otu ve erimiş yağ eklenir. Kalan süt ve un eklenerek iyice yoğurulur. Ağzı kapatılarak 2 saat mayanlanması için bekletilir.
  3. Mayalanıp kabaran hamur daha sonra yumurta büyüklüğünde parçalar koparılarak avuç içerisinde hafif yassılaştırılarak şekil verilir yağlanmış fırın tepsisine aralıklarla dizilir.  Bu sade olan tarifi ancak siz içerisine yağsız tuzlu peynir ekleyebilirsiniz bunun içinde yine aynı büyüklükteki hamur parçasının ortasına peyniri koyup diğer kısmı ile üzerini kapayıp poğaça şekli vererek yapabilirsiniz. 
  4. En son üzerine 1 yumurta sarısı sürülüp 180 derece 25 dk pişirmeye bırakıyoruz.  Piştikten ve fırından çıkardıktan sonrad oda ısısında soğumaya bırakıyoruz, çörekleri ılımadan asla üzerlerini kapatmayın merak etmeyin kurumuyorlar.  Afiyet olsun...

2 yorum:

sarımutfak-hande dedi ki...

vayyy hamaratım süpersin ellerine sağlık çok güzel görünüyor

Neş'e dedi ki...

handecim, çok teşekkür ederim. ellerim paslanmadan sahalara dönmenin keyfini yaşıyorum :)))