2 Kas 2008

Alman Pastası


Sevdiğim pasta türlerinde biri de Alman pastasıdır. Birkaç gün önce ab-ı hayatın sayfasını gezerken gördüm ve resmen canım çekti. Minik hali de çok orjinal geldi, blogunda okuduğum kadarıyla o da bu tarifi portakal agacından almış.
Bende deniyim dedim ve girdim mutfağa. Yapımı hem kolay hem de zevkliymiş. Hamur yoğuruyorsun sonra onları pişirip kesiyorsun felan filan :) oyun gibi.
Tarifine gelince, ab-ı hayattan aldığım tarifi birebir uyguladım sadece kremasını biraz değiştirip kendime göre eklemeler yaptım. Sizlere de tavsiye ediyorum tadı, görüntüsü, yapımı ve ertesi gün hala taze kalmış olması bence çok ideal bir pasta türü.
İşte tarifi...





Malzemeler:
  • 1kg un
  • 125gr margarin (ben hamur işi kullandım)
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1 çay bardağı şeker
  • 48gr yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı ılık su

Yapılışı:

  1. Derin bir kabın içerisinde maya ılık su ile iyice eritilir. Ardından süt, şeker ve tuz ilave edilerek 1 saat bekletilir.
  2. Ardından yumurta, yumuşak margarin eklenip un katılıp iyice yoğurulur. Yoğurulan hamur 2 katına çıkana kadar mayalanması için bekletilir.
  3. Mayalanmış hamurdan parçalar koparılıp merdane ile 1 parmak kalınlığında açılır, açılan hamurdan su bardağı yardımıyla daireler kesilir.
  4. Kestiğiniz hamurları yağlanmış tepsiye dizip yarım saatte tepsi de mayalandırılır.
  5. 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkartıp soğuttuktan sonra ekmek bıçağı ile ortasını kesin ve kremasını doldurun. Üzerini pudra şekeriyle süsleyin.

Krema için;

malzemeler: yarım litre süt, 1 çay bardağı tozşeker, 1 yumurta, 2 yemek kaşığı un, vanilya, 50 gr yağ, vanilyalı puding (ben custard kullandım). Yağ ve puding hariç tüm malzeme karıştırılıp orta ateşte pişirilir. Piştikten sonra ılıyınca yağ katılıp mikserde çırpılır ardından pudingde katılıp iyice çırpılır.

7 yorum:

Esra dedi ki...

neşe, ben bunu çok sevdim, bilirsin, bizim tuzlu işlerde kullandığımız ekmek/pizza hamuru lezzetindeki hamurların arasına, tatlı şeyler koymak, ecnebi işidir. ingiltere de kaldığım öğrencilik zamanlarımda alıştım bu ikili karışıma ve çok tuttum, hem tatlı isteğini doyuruyor hem de ekmek gibi karnını doyuruyor, bence, çocuklar için ideal, hani beslenme saati vardı ya, yapıcan, koyucan sepete, vericen yavruna, öyle birşey. bunun çikolatalısı, marmelatlısı da güzel olabilir ama bence en güzeli custard lı olanı, eline sağlık cicim...

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Nese'cigim, Ne kadar guzel olmus, sevgilerimi gonderiyorum..

Neş'e dedi ki...

Aybike teşekkür ederim :)

Neş'e dedi ki...

Esacığım valla aynen katılıyorum

Kitchen Sweet Kitchen dedi ki...

Ben de ilk portakalağcında görmüştüm alman pastasını.Aşşağıdaki sofraya bayıldım:)
Ellerine sağlık.

Betül dedi ki...

Neşe'ciğim,

Çok güzel görünüyor, ellerine sağlık.

Sevgilerimle.

akasyakokusu dedi ki...

Neşe'cim masada harika..ama gözüm alman pastasında kaldı..epey yıllar önce tarif dergisinde alman pastasını bende böyle mayalı tarifiyle almıştım..o büyüktü bir kerede..bakıyorum alman pastası diye arkadaşlara ama hep kabartma tozlu..
bence mayaynın verdiği acap bir yumuşaklık var bunda..ben hamur mayalayınca tahinli şekerli fındıklı vs gibide yapıyorum az bir hamur parçasıyla.
ellerine sağlık lesiz görünüyor canım..