12 Nis 2008

ÇİLEKLİ TART

Tart yapmaya karar verdiğinizde çok ama çok iyi tarif bulmanızı öneririm çünkü yapımı ne kadar kolay olsa da tart hamurunun püf noktaları vardır. Bu ayrıntıları aktarmayan tarifler ise tartınızı rezil edebilir. İşte size bildiğim, denediğim ve çok başarılı bulduğum bir tart tarifi. Kreması ise tamamen bana aittir. Bu arada ev sahipliğini Nigar Hanım'ın yaptığı 21. ci Porselen Demlik Çay Saatine Çilekli Tart ile katılıyorum. Şimdiden herkese kolay gelsin :)

Hamur için Malzemeler:
  • 1+1/2 su bardağı elenmiş un
  • 100 gr tereyağı
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1 yumurta
  • 1/4 tuz

Yapılışı:

  1. Geniş bir kaba un, p.şekeri ve tuz ekleyip karıştırın. Unlu karışımın ortasını havuz gibi açıp yumurtayı ekleyin.
  2. Daha sonra küp küp kesilmiş ve buzdolabından çıkarılmış soğuk tereyağını ekleyip yoğurmaya başlayın. Buradaki en önemli püf noktasından birisi tereyağının çok soğuk olmasıdır.
  3. Yoğurma işlemini parmak uçlarınızı kullanarak yapın sakın çok bastırmayın ve yağ tamamen yok olunca yoğurmayı bırakın. Diğer nokta da hamurla çok fazla oynamamaktır.
  4. Elde ettiğiniz tart hamurunun oldukça yumuşak ve elinize yapışan bir hamur olduğunu göreceksiniz. Yapışkan olduğu için sakın telaşa kapılmayın çünkü bu tart hamurunun özelliğidir.
  5. Hazırladığınız tart hamurunu bekletmeden strech folyaya sarıp en az 1 saat (en fazla 1 gece) buzdolabında dinlenmeye bırakın. İşte bu esnada yapışkan olan hamur toparlanır ve normal hale gelir.
  6. Dinlenmiş hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizle düz bir şekil verin ve iyice yağlanmış küçük boy tart kalıplarına yerleştirin.
  7. Kalıba yerleşmiş hamurların üzerlerini aleminyum folyo parçaları ile kapatın ve üzerlerine 5-6 tane nohut veya benzeri bir bakliyat koyun. Nohutun amacı ağırlık yapıp tart hamurunun kabarmaması için.
  8. Önceden 200 derecede ısıltımış fırında 15 dk pişirilir daha sonra üzerlerindeki folyolar alıp 10 dk daha pişirin.

Krema İçin Malzeme:

  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 yemek kaşığı dolusu toz şeker
  • 1 yemek kaşığı az yağlı eritme peynir (ben Tahsildaroğlu marka kullanıyorum)
  • 1 yumurta sarısı

Bütün malzeme bir tencereye alınıp soğukken iyice karıştırılır. Daha sonra yüksek ateşe alınarak kaynayana kadar sürekli karıştırmaya devam edilir. Kaynadıktan sonra 1 dk daha pişirilip, ateşten alınır ve soğumaya bırakılır. Soğumuş kremadan 1 er kaşık alınarak tartların üzerine dökülür ve üzerlerine çilek taneleri konur. Ayrıca taze nane yaprağı ile de süsleyebilirsiniz. Maalesef bende olmadığı için bu sefer süsleyemedim.


3 yorum:

Feyza Fidan dedi ki...

Neş'emmm canım ellerin dert görmesin, baharın müjdecisi çilekler çıkmaya başladı ve senin gibi leziz tariflerin üzerinde yerlerini buldu :))) Ellerine sağlık canımcım,
Cüceli :) pastamıza yaptığın güzel yorum için çok teşekkürler...Pastanın üzerindeki ( tüm pastalarımızın) tüm figürler ben ve Nilay tarafından bizzat yapılmaktadır.. Uzun saatlerimizi almakla birlikte çok zevkle yapıyoruz :)))
Sevgiler...

Neş'e dedi ki...

Feyzacım çok teşekkür ederim enerji dolu sözlerini inan hisettim :)

kizilciksurubu dedi ki...

cok lezzetli görünüyorlar,ellerinize saglik .iyi pazarlar.