24 Kas 2007

Pestükenli Çorba (Giresun/Alucra)

















Malzemeler:
  • 1,5 lt. su
  • 1 yoğurt kasesi erişte (elde kesme)
  • 300 gr. pestüken
  • 3 diş sarımsak
  • 50 gr. tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı Annuh

Yapılışı:

  1. 1,5 lt. su çorba tenceresinde kaynatılır. Su kaynayınca erişteler ilave edilir.
  2. Pestüken 1 bardak ılık su ile eritilir.
  3. Eriyen pestüken erişteli suya yavaş yavaş ilave edilerek sürekli karıştırılır.
  4. 1 kez kaynayan çorbaya 3 diş sarımsak ilave edilir.
  5. Tavada tereyağ eritilip üzerine annuh eklenir. Annuh, kendine has kokusu olan bir bitki kurutularak kullanılıyor. Bulamazsanız yerine nane kullanın.
  6. yağ karışımı, kaynayan çorbaya ilave edilip çorba ateşten alınır.

Pestüken nin yapılışına gelince ; istenilen ölçüde yayık ayranı oda sıcaklığında 1 gün bekletilerek ekşimesi sağlanıyor, ertesi gün ekşiyen ayran kaynatılıp yoğurt kıvamına getiriliyor. Önemli nokta kaynama esnasında bir tahta kaşık yardımıyla harmanlanarak karıştırılması gerekli. Yoğurt kıvamına gelince ateşten alıp, soğumaya bırakılıyor. Soğuma süresi 1 gün olan yoğurt, ertesi gün kumaş bezden yapılmış torba şeklindeki keseye alınıp ağzı bağlanıyor. Bu şekilde de 1 gün bekletiliyor, bez torba içerisinde ki yoğurt sulanıyor ve fazla suyu torbadan kendiliğinden süzülüyor. Bu işlem bittikten sonra da genişçe bir kaba alınıp bol miktarda tuz ilave ediliyor.

Görüldüğü gibi fazla malzemesi yok ancak süreç meşakatli. İyi tarafı ise, bir kerede defalarca çorba yapacak kadar pestüken çıkması. Sadece cam bir kavanoza almanız ve buzdolabında saklamanız yeterli.

Çorba sevenler lütfen denesin :)

Hiç yorum yok: