7 Kas 2007

Poğaça


Çorba da takılıp kalmışım galiba :) En son yayın tarihimi görünce şok oldum anlaşılan o günden beri hiç mutfağa girmemişim. İş, güç, yoğunluk vs. derken nasıl bunaldım anlatamam. Böyle bir ruh halindeyken hamurla haşır neşir olmayı çok seviyorum, özellikle de stresli anları hamur yoğururken atıveriyor insan. Tavsiye edilir !
Ev poğaçası tarifi her yerden bulabileceğiniz, klasik mayalı poğaça. Şayet ilk kez deniyecekseniz şimdiden söyliyim poğaçanın kıvamını tutturmak gerçekten zor bir iş. En azından birkaç kez deneyip başarısız olmayı göze almanız ve asla vazgeçmemeniz gerekiyor. Ben 3.cu denememde istediğim kıvamı bulmuştum. Ve tabii sadece kıvamı bulmak değil doğru tarifide uygulamak çok önemli. İşte size en doğru tarif ve kıvam içinde birkaç ip ucu...
MAYALI POĞAÇA
Malzemeler:

  • 2 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurtanın beyazı (sarıları üzerlerine sürülecek)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 50gr yaş maya
  • aldığı kadar un (bu tarif 1 kg un alıyor)
  • peynir ve maydanoz
  • susam, çörek otu
  • 2 yumurta sarısı

    Yapılışı:
  1. mayayı ılık sütte eritin. Erimesi yaklaşık 10 dk sürüyor. Bu arada, mayayı eritirken taşacağını göz önüne alıp altına bir tabak koymayı unutmayın.
  2. Ayrı bir kaba tuz, şeker, kabartma tozu ve bir miktar unu ekleyip karıştırın. Eriyen mayayı azar azar una ekleyin ve yoğurun.
  3. Yoğurdu, yağı ve yumurta beyazlarını yavaşça ekleyin. karışım un aldıkça ilave etmeye ve yoğurmaya devam edin. Unun yeterli hale geldiğini anladığınız an bırakın. ***Unun yeterli olduğunu nasıl anlayacağız? Hamur ele asla yapışmayacak ancak elinize aldığınız zaman kuru bir hisde uyandırmamalı. Hamurun yüzü parlak ve un izleri olmamalı. Bu işlem bittikten sonra üzerine bir bez örterek oda sıcaklığında 1,5 saat kadar bekletin.
  4. hamur kabarınca birkaç kez daha yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp açın. Yalnız, hamuru açtığınız zemini muhakkak yağlayın. Açtığınız hamurun içine maydanozlu peynirden koyup, malzeme altta kalacak şekilde diğer kısmı üzerine kapatın.
  5. Fırını 200C' de ısıtın, ısınınca fırını kapatın. Poğaçaların üzerlerine yumurta sarısı sürün. Bir kısmına çörek otu diğer kısmınada susam serpin. Tepsiyi kapalı haldeki fırında 5 dakika bekletin. tepsi hala içinde iken fırın ısısını 225C'ye getirin. poğaçaların üzerleri kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dk.)pişirin. Afiyet olsun...
***Fırında pişirme süresi ve yöntemini portakal ağacı sitesinden öğrendim.





2 yorum:

Figen dedi ki...

Ellerine saglık, tatlı cok cekici gorunuyor.Cok tehlikeli:)

sevgilerimle,
Figen Karavas

Neş'e dedi ki...

Teşekkürler Figen,
tarifini yoğunlukdan yazamamıştım en kısa zamanda yayınlayacağım.