26 Kas 2007

Karalahana Diblesi (Giresun-Alucra)

Kasım mutfak konusunda en tembel dönemim oldu, bitmeyen fotoğraf makinası kabusu da yemekle ilgilenemeyişimin sebeplerinden biri. Hala bir makina alamadım da...Neyse, sağolsun anneciğim '' gel bu hafta sonu Giresun yemekleri yapalım'' dedi de bende tembelliği atıverdim.

İşte yöreye ait en sevdiğim yemek ''DİBLE''

Malzemeler:

  • 2 demet karalahana
  • 1 çay bardağı bulgur
  • 2 büyük boy kurusoğan
  • 500 gr. taze fasülye
  • 2 adet Sivri biber
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ+125 gr. tereyağ

Yapılışı:

  1. Lahana ince ince doğranıp bol su ile yıkanır.
  2. Yıkanıp süzülen lahana tencereye alınıp üzerine 750 gr soğuk su eklenerek haşlan ır. Lahana diriliğini öldürmeyecek kadar kaynatılmalıdır.
  3. Pişen lahananın fazla suyu süzülür ve süzülen sudan 1 su bardağı kadarı ayrılır.
  4. Bu arada kuru soğan, sivri biber ve taze fasulye ince ince doğranır.
  5. Tencereye sırasıyla haşlanmış lahana, kurusoğan, taze fasulye, sivri biber, tuz ve yağlar eklenip tüm bu malzeme iyice karıştırılır.
  6. Ayrılan 1 bardak lahana suyu da tencereye ilave edilip 15 dk. ağzı kapalı şekilde pişirilir.
  7. 15 dk. sonunda 1 çay bardağı yıkanmış bulgurda en üste ilave edilerek kısık ateşte ortalama 35 dk. pişmeye bırakılır.







1 yorum:

Adsız dedi ki...

Tebrikler yöresel yemek tarifi fikriniz çok başarılı.
Meral D.