16 Eki 2007

Kuru Patlıcan Dolması (Antep usulü)

Malzemeler
  • 1 kg kuru biber ve patlıcan
  • 1.5 su bardağı dolmalık pirinç
  • 4 soğan
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı kızartmalık zeytinyağı
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1'er tatlı kaşığı karabiber, kırmızı tozbiber, kuru nane
  • Tuz

Yapılışı

  1. Soğanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın. Geniş bir tavada zeytinyağını kızdırıp soğanları kavurun.
  2. Pirinci yarım saat önceden tuzlu suda bekletin daha sonra yıkayıp süzün. Biber ve domates salçası, pirinç ve baharatları ilave edip 1-2 dakika daha kavurun. 1 su bardağı sıcak su ekleyip kapağı kapalı olarak demlendirin. Bu arada ben iç malzemeye bir miktarda nar ekşisi katıyorum.
  3. Kuru biber ve patlıcanları sıcak suda yarım saat bekletin. Sudan çıkarıp ters kapatarak süzgeçte bekletin.
  4. Suyu süzülen biber ve patlıcanları hazırladığınız iç malzemeyle doldurup tencereye dizin. 1.5 su bardağı su ekleyip kapağı kapalı olarak orta ateşte 20 dakika pişirin.Ilık ya da soğuk olarak servis yapın.
*** Antep' li ev hanımlarından alınmış tariftir***

4 yorum:

Cenk dedi ki...

Blogunuz hayırlı olsuuun! Kuru Patlıcan dolması da (etlisi) Çiya'daki en sevdiğim yemek benim. Bu tarifi mutlaka deneyeceğim. Antep'li bir ev hanımından alınmış olması da ayrı güzel!

Neş'e dedi ki...

Cenk,
hoşgeldin ve teşekkür ederim. Bende hep etlisini tercih ediyordum, meğer etsiz ve nar ekşili halide nefis oluyormuş.

klasik tatlar dedi ki...

Favori yemeklerimden,ellerinize sağlık. Yorumsuz,geçemezdim.

Neş'e dedi ki...

Merhaba Klasık Tatlar,
fotoğraf bana ait ancak gördüğünüz kuru patlıcan dolmasını yapan Antep'li bir aşçıdır.
Tşk.ler