30 May 2008

EV YAPIMI FETTUCCİNE





Geçtiğimiz ay MSA okulunda Şef Mehmet' in İtalyan mutfağı ve ev yapımı fettuccine eğitimine katıldım. Öncelikle şunu söyliyim inanılmaz keyifli,sıcak ve gerçekten eğitimin hakkını veren biryer MSA. Sizde benim gibi dünya mutfaklarını tanımaya hevesli iseniz bu okulu şiddetle tavsiye ediyorum.
Yanda fotoğrafını gördüğünüz yeni hazırlanmış ve manikanadan geçirilmiş fettuccine nin kurumaya bırakıldığı an. Makarnayı birkez ellerinizle hazırlayın bir daha asla dışardan almayacağınıza eminim. şahsen ben artık kendim yapıyorum. Hazırsanız eğer işte yapılışı :)






Hamur için Malzemeler:

  • 300 gr buğday unu
  • 3 yumurta
  • tuz
  • zeytinyağı
Sos İçin Malzemeler:


  • 50 gr krema
  • 50 gr tereyağ
  • 150 gr mantar
  • 80 gr parmesan
  • muskat
  • tuz, karabiber

Yapılışı:

  1. Bir kabın içine elenmiş un, yumurta, tuz ve z.yağını koyup yoğurun. Yoğurma işlemi bitince üzerini örtüp 15 dk dinlendirin.
  2. Tencereye bol su koyup kaynatın.
  3. Dinlenmiş hamuru 3 parçaya bölüp, makarna kesme makinasından 1 mm inceliğe ulaşana kadar geçirin. Bu makinanın kullanışını en son aktarıcam.
  4. Makinadan geçirdiğiniz hamuru 1 cm kalınlığında kesin.
  5. Hazırlanan fettucine hamurlarını kaynayan suya atıp 3 dk pişirin ve süzün.
  6. Süzme işlemi bitince z.yağını ekleyip karıştırıp bırakın. Tekrar ateşe koymak yok
  7. Bir tavada tereyağını eritin ve dilimlediğiniz mantarları yağda soteleyin.
  8. kremayı ekleyip kıvama gelene kadar kaynatın.
  9. sos pişince içine makarna, tuz, karabiber, muskat koyun ve parmesann peynirini serpip servis yapın.

NOT: Dileyenler balzamik sirkeyle hem süsleyebilir hemde tatlandırabilirler.

MAKARNA KESME MAKİNASI:
Böyle marifetli makinaları ve onu keşfeden beyinleri çok ama çok seviyorum :) Yukarıda verdiğim tarifte fettucini makinada nasıl yapılır ? Hamuru nasıl yoğrulur anlatıcam, sırayla...

Yoğrulan ve dinlendirilen hamur 3 parçaya bölündükten sonra bir parçası alınıp hafif elle açılır ve makinanın 1.ci ayarından geçirilir, geçirilen hamur ikiye katlanıp tekrar 1 ayardan geçirilmeye devam edilir taa ki hamurun yüzeyi hafif puruzsuzleşene kadar. Daha sonra makinanın ayarı 2,3,4,5,6 ve 7 kadar hamuru birer kez geçirilerek alınır. 7.ci ayardan geçirildikten sonra sıra fettucini şeklini vermeye geliyor. Bunun içinde makinanın orta hizasında ki kısımdan geçirilip makarna hazırlanmış oluyor. Bu esnada ki en onemli kısım arada makarnanızı unlamanız. Hazırlanan makarna bolca unlanarak ve ağzı kapalı olarak 1 hft boyunca buzdolabında saklanabiliniyor.

Kolay gelsin :)











5 yorum:

Adsız dedi ki...

sen ne çılgın insansın ????
YARABBİ makarnayıdamı kendin yapıyosun ne bu enerji sinir oluyorum sana:)))

Julide

Adsız dedi ki...

:))hahaa julide çok güldüm
makarna olayı cidden süper ama ben anketlerine bayılıyorum allah iyiliğini versin nereden düşündün bunu
ben oyumu verdim MAKARNA aşkk bu doyurucu olsun dimi yaaa

FİGEN

MUTFAK dedi ki...

Makarna makinası demissin bunu cok merak ettim arastirdim .MARCATO marka ATLAS modeli urunleri gordum.Arka kısmı 9 ayarlı senin dediginde 7 ayar var acaba aynı makinadan mı bahsediyoruz.Evet on tarafı FETTUCINI VE TAGLIOLINI yapıyomus.Bahsedilen urun ayni urunmu merak ettim linki asagidaki gibi www.eriste.azbuz.com
ayrica AMPIA modelinde de aynı seyler var hangisini almak daha mantıklı sen ce ATLAS modeli mi AMPIA modeli mi ?

Neş'e dedi ki...

selam Mutfak
aynı makinadan bahsediyorum :)

Cilt bakımı dedi ki...

Ben makineleri araştırdım ama muallakta kaldım. Sizce başlangıç için 45 50 tl lik bir ürün mü almalıyım? 150 liraya da var. Gereksiz para harcamak istemiyorum.