31 Ara 2007

Patlıcanlı Köfte

Malzemeler:
Köfte harcı:
  • 300 gr. kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 adet kuru soğan (rendelenmiş)
  • 1-2 dilim bayat ekmek içi (ıslatılıp, suyu iyice sıkılmış)
  • 1/2 demet maydanoz (ince kıyılmış)
  • tuz, karabiber, kimyon, pulbiber
  • 3 adet patlıcan
  • 2 adet domates
  • Taze fesleğen
Sos:

  • 2 adet rendelenmiş domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • kekik, karabiber, su

Yapılışı:

  1. Köfte harcı için gerekli olan malzemeler bir kapta iyice yoğurulur. Yoğurma işlemi bitince 1-2 saat kadar dolapta bekletilir.
  2. Patlıcanlar alacalı yanlamasına geniş dilimlenir. Tuzlu suda bekletilir. Daha sonra yağda kızartılır.
  3. Köfte harcından patlıcan sayısına göre kuru köfte şeklinde genişçe köfteler hazırlanır. Köfteler yağda kızartılır.
  4. Domatesin alt ve üst kapak kısımaları kesilir, geri kalanı geniş şekilde yuvarlak dilimlenir.
  5. Her domates dilimine bir patlıcan bir köfte gelecek şekilde üst üste sıralanır. tam ortadan kürdanla tutturulur. Fırın kabına dizilir.
  6. Domates rendesi, salça, kekik ve sıcak suyla yapılan karışım üzerine gezdirilir.
  7. 170 °C de önceden ısıtılmış fırında 30 dk. pişirilir.

***Fesleğen, yemek servisi sırasında süs olarak kullanılabilinir.

Hiç yorum yok: